Church Hall

THE HALL REFURBISHMENT PROJECT

In more recent times there was always a desire to improve the Hall but finding  funds unfortunately were always a problem.  However in 2004 the fabric of the Hall was deteriorating greatly and the Church of Scotland Central Funds provided a grant to have plans drawn up.  This was done and the work was estimated to be about £160,000 - £2000,000 in today’s money.

In 2003/2004 the congregation started fundraising.  Donations were received from Alloway Parish Church, with promises of some small grants from a number of Trusts.  However it was not until 2008 that significant grants from the George Todd Memorial Hall Fund and South Ayrshire Waste and Environment Trust were received. 

This persuaded the Congregational Board to have alternative plans drawn up and costed.  In 2010, after receiving Planning Permission and a Building Warrant, the Board agreed that with the funds in the bank and the grants already promised, they were in a position to start the project.  At this time though they were completely unaware of the extent of the damage caused by dampness which was about to be revealed.  This of course extended the time required to carry out the work and increased the cost well beyond the original estimate.


Hall
The Church Hall after refurbishment.    (Photograph David McIntyre.)

PROGRESS OF WORK

The first stage of the Project was to demolish the store room at the rear of the Hall and clear out all the vegetation which had been allowed to flourish due to a lack of access.  This stage uncovered the first of many serious repairs which in each case required immediate attention before any further work could proceed.  The floor of the area designed for the new kitchen collapsed revealing the old boiler room, approximately 12 feet deep, which everyone had previously assumed had been filled in.  As this now presented Health and Safety issues, it had to be filled in to floor level with a concrete solum just below floor level.  The walls and ceiling were stripped back to the bare stone and all the wooden lintels replaced with concrete lintels.

The second stage of the project was to create a new toilet block including a disabled toilet and on the outside a disabled access ramp.  The area had signs of extensive dampness and on removing cupboards the wooden floor was found to have rotted away.  The whole of the wooden floor had to be removed and a concrete solum laid.  Some roof timbers had also rotted and had to be replaced.  A dividing wall, which should have been part of the new scheme, was so damp that the wall had to be demolished and rebuilt.  The windows in this area were considered too large for the Ladies’ Toilet but the SAC Planners would not allow a reduction in height without another Planning application.  This was duly made and approved.  The concrete floors of the old Ladies’ and Gents Toilets had different levels and had to be adjusted.  The walls were framed, a vapour barrier and insulation fitted, boarded and plastered and a new ceiling fitted.  At a later stage, the cause of the dampness in this area was discovered.

The third stage of the project was to fit out the new kitchen.  As work had already been carried out to make the area safe, a new floor was laid, the walls were framed, a vapour barrier and insulation was fitted, boarded and plastered and a lowered ceiling fitted.  A fitted kitchen comprising of fitted unit, a built-in cooker and hob, a fridge freezer and a broom cupboard were installed.  A floor covering of non-slip vinyl was laid over the wooden floor.  It was noted at this stage that the floor in the main hall at the kitchen entrance door was sagging.

The fourth stage of the project was to strip down all the walls in the main hall and replace with framing, a vapour barrier and insulation fitted, boarded and plastered.  The vaulted ceiling was removed to prepare for a suspended ceiling.  At this time it was found that the wooden lintels on all the windows were rotted and needed replacing with concrete lintels before the double glazing units could be fitted. 

During a particularly stormy night, one of the windows on the rear wall was blown in.  The cause of the dampness on the rear wall was that the skew stones on the roof were loose and allowing the ingress of water.  These skew stones were removed and the area re-slated and the outside stonework on this wall was repointed.  All the wooden lintels were replaced with concrete lintels and the double glazed units were installed.  (Perhaps it should be said that the skew stones on the roof at the front of the building had been removed years earlier.)  It was also found that the dampness in the toilets was caused by a rain water pipe on an adjoining property flowing onto the flat roof.  This has now been repositioned so that this does not happen in future.

Around this time the Board were delighted to hear that they were awarded a significant sum of money by the Lendal Environmental Trust.  This would allow the Board not only to complete the project but to have some money left over.  However as with all grants, any unspent money must be returned to the provider.  It was never intended originally to replace the Hall floor, but this gave us the opportunity to have a new floor, a decision which was to be proved correct. 

A suspended ceiling was installed with 300mm of insulation above it and lighting units included.  Work started on removing the floor to lay the new oak flooring.  It then became clear that although the floor appeared sound, the ends of the joists were all suffering from wet rot and the soil underneath was damp and had fungi growing there.  There was no alternative but to remove the soil and existing dwarf walls and to replace these with brick dwarf walls, a new concrete solum and new joists.  The new flooring was then installed.

Electrics for each stage were installed as the stage progressed.  In all the toilets each hand wash basin has individual instant water heaters and a wall heater.  Extraction fans are fitted in each toilet and the kitchen sinks have one instant water heater.  An extraction fan is fitted and the cooker hob has a recycling fan.  All lights both inside and outside are of the low energy types.

Hand rails have been installed on the disabled ramp and a new slab stone path leading to the disabled access ramp and the main door, has been laid. Unfortunately it would have been better if this path had been extended from the main door to the kitchen but at the moment there are no funds to do this work.  This could perhaps be done some time in the future.

Outside paintwork on the doors, gutters and railings is green as specified by SAC Planning.  Inside the walls are painted magnolia and all woodwork is gloss white.

All walls and sub soil has been chemically treated for dampness and that work carries a 30 year guarantee. 

At the end of the project all the monies received will have been spent and all the over budget costs are mainly down to essential repairs.  Effectively what the church now has is a new Hall which should last for another 100 years provided proper maintenance is carried out in a timely manner.   

(DAVID S. McINTYRE )

Acknowledgements
Thanks are due to the following people whose help has made this project possible –
Mrs. Barbara Campbell – Refurbishment Fund Treasurer
Alloway Parish Church
The Central Fabric Fund of the Church
Dailly Parish Church Congregation
G Fraser Trust,
George Todd Memorial Hall Trust
Dailly Community Council for their support
The Turnberry Trust
The Baird Trust
The Ferguson Bequest Trust
South Ayrshire Waste and Environmental Trust
The Lendal Environment Trust
Mr. V. Diamond – for new plans
Adam McWhirter and Sons
A.S. Electrics of Girvan

Special Thanks to –
Knox Roofing and Building of Girvan for the tremendous work that they did on the building.
Mr. David McIntyre The Church’s Project Manager.

DAILLY CHURCH HALL – A HISTORY

IN THE BEGINNING…

IN 1891/2 The Kirk Session of St. Machar’s received a legacy of £100 from the estate of Mr. John Stevenson, a gardener.  They decided that the best way to use this money would be to build a Church Hall. 

Additional funds were raised by public subscription, from the Heritors, and a grant of about 25% of the total cost came from the Baird Trust.

A new Church Hall was opened on Sunday 27th October. 1895.  The estimated cost then was £600, which works out at about £56,000 today.

(Information from the Parish Magazines November 1894 and November 1895).

There were some improvements made to the Hall down through the years.

A more comprehensive history of the hall can be found by following this LINK


SINCE THE BUILDING RE-OPENED IN 2012.

The building opened in August 2012.  Various people from the village and from the Presbytery came to see what has been achieved.

After a year as the new Hall was not used as much as he hoped that it would be,  the minister sent everyone in the village a questionnaire to see what local people would like to see happening in the Hall. Unfortunately the number of people who responded to the questionnaire was disappointing.  A slightly revised questionnaire is available on this website and the hope is that it might encourage local people to think about what activities they might like to see happening in the Hall in the future.  The minister would still be interesting to hearing your comments using the form provided on this website. PLease follow this LINK to view the revised Questionnaire.

Recently while the new Dailly Primary School was being built several groups who had previously used the Community Centre used the excellent Hall facilities. 

There was a special Dailly Coffee Morning held on Wednesday 26th April to raise funds for the Church refurbishment project.  It is hoped to have other fundraising activities in the Hall soon. 

Church Hall
The Church Hall and Rose Garden in Main Street, Dailly.

The Hall is available for for group or individual use (as long as the Dailly Church Board approve).   The price is £8 per hour.  However because of Presbytery rulings no games of chance for profit can be held in Dailly Church Hall.  Also no alcoholic drinks can be consumed on the premises. 

There is a booking form available on this website  if you would like to book the Hall.  

Your function in the church hall?   Please follow this LINK to see the leasing conditions, the facilities and to reserve the date for your function.